Het wijnhuis van de familie Moroder

De Montepulciano druif

Op de glooiende hellingen van de Monte Conero berg wordt de Montepulciano druif verbouwd voor de Rosso Conero wijn. Een bekende druif die door de ligging op deze specifieke grond dicht aan de kust uniek van karakter is. Normaal gesproken zie je vooral witte druiven aan de kust maar de Monte Conero staat bekend om de blauwe Montepulciano druif die op deze UNESCO werelderfgoed berg wordt verbouwd. Vanwege een andere kustlijn en vooral ook een andere samenstelling van de grond. Vanwege de ligging op 238m boven de zeespiegel en heel dicht bij de Adriatische zee (soms minder dan 800m) staat er overdag wat wind en ’s avonds nog meer. Dit voorkomt schimmelvorming en daardoor groeien de druiven tot mooie volle trossen. Tussen de blauwe druiven worden witte muskaat druiven geplaatst om de vogels de witte druiven te laten eten en zo van de blauwe druiven afblijven. Dit alles om de beste kwaliteit en de beste opbrengst te waarborgen.
 

De Rosso Conero wijn

Moroder is al 8 generaties lang op de Monte Conero gevestigd en wordt op dit moment gerund door de twee broers Marco en Mattia. De Rosso Conero wijn is nog niet zo bekend omdat de oude wijnboeren de wijn oorspronkelijk voor zichzelf hielden. De jongere generaties proberen echter meer bekendheid te geven aan deze specifieke en bijzondere wijn. Zo ook de twee gebroeders van Moroder. De wijngaarden van het landgoed beslaan enkele heuvels rond de Monte Conero. De oudste wijnstokken zijn al 70 jaar oud en de druiven daarvan worden in zuiverheid gebruikt om de Rosso Conero wijn te maken. Een heerlijke wijn die goed past bij typische Marchigiaanse gerechten.
 

De familie Moroder

Van de achttiende eeuw tot heden, een verhaal van de familie Moroder en de nobele liefde voor de unieke wijnen van Monte Conero. Er zijn veel verhalen door hun wijngaarden gegaan. Aanvankelijk  had de Rosso Conero wijn nog geen historische waarde en werd het in tanks verkocht. Zonder methode en zonder poëzie. Van generatie op generatie heeft de familie zich ingezet om de wijnen van het grondgebied in de ‘Gambero Rosso’ de eerste ‘Tre Bicchieri’ van de Marken te maken.

De Moroders, oorspronkelijk afkomstig uit Val Gardena, zijn in 1750 houtsnijders voor sacrale kunst.  In het midden van de eeuw verlaten ze Trentino om naar het zuiden te trekken en vestigen zich in Ancona, aan de Conero Riviera. In 1837 ontstaat het eerste verlangen om wijn te maken. Na het bouwen van een grote boerderij wordt voor de familie de droom werkelijkheid. Het is het oprichtingsjaar van de cantina en vanaf dat moment wordt het wijnbedrijf van generatie op generatie doorgegeven. In 1968 wordt de wijngaard van de Montepulciano druif aangeplant. Deze wijngaard is momenteel bestemd voor de Dorico, de wijn die de geschiedenis van Moroder heeft gemaakt en die de markt nog steeds blijft veroveren met zijn elegantie. In 1979 nemen de toenmalige eigenaren Alessandro en Serenella een belangrijke beslissing. Het is tijd om zich te concentreren op een kwaliteitsproductie en zich met passie aan de wijnhandel te wijden.  Dit is het jaar van belangrijk keerpunt. Van een meer kwantitatieve productie naar een steeds meer kwalitatieve productie. De Dorico vintage ‘88 wordt dan ook bekroond in de Guida dei Vini d'ltalia 1991 en in de Gambero Rosso waarin de Dorico als eerste Marchigiaanse wijn wordt bekroond met het hoogst haalbare, ‘Drie Glazen’. In 2010 behalen de Moroders de certificering van het biologisch regime omdat slechts twaalfhonderd meter verwijderd van de zee ze de landbouw met een lage milieu-impact mogelijk hebben gemaakt. In 2021 ontstaat de Montepulciano-wijngaard 2.0! Geënt met de kloon van de Dorico wijngaard uit 1968. De nieuwe wijngaard van Montepulciano staat voor continuïteit in de productie van de bloem van het vlaggenschip van het Moroder-huis.
  made in Italië     09-01-2023 11:50     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ejay -  11-01-2023

Komende zomer 3 weken in de buurt van Pescara. Ca 100 km naar Cantina Moroder gaan we zeker doen.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies